Van HavoP naar PGP

Ontwikkeling praktijkgericht vak op de havo
Vanuit het havoplatform zetten we ons in voor de ontwikkeling van het praktijkgerichte vak op de havo. Het begon allemaal met de introductie van HavoP tijdens het havocongres. Geïnteresseerde scholen hebben zich aangemeld voor een aantal vervolgbijeenkomsten en voor het leernetwerk.

De scholen die deelnemen aan het leernetwerk zijn gestart met een pilot op hun eigen school in het schooljaar. Het concept vakhavo is een leerlijn in de havo, die aansluit bij de behoefte van havisten om theorie en praktijk te combineren en de relevantie te zien door kennis in de praktijk toe te passen. Ze leren door doen en houden van afwisseling en uitdaging. Binnen een begrijpelijke structuur en met motiverende begeleiding kunnen havisten zelf hun leerproces organiseren en plannen, en verantwoordelijkheid dragen voor het eigen leerproces. Door deze praktijkgerichte aanpak zijn leerlingen beter voorbereid op het hbo, mede door het aanleren van vakspecifieke kennis en vaardigheden die aansluiten op instroomcompetenties.

Werknemers van de toekomst

Naast een goede voorbereiding op het hbo is een praktijkgerichte programma ook de basis voor toekomstige werknemers die functioneren op hbo-niveau. Zij spreken de taal van de werkvloer en begrijpen het werk dat daar in de praktijk gedaan wordt. Zo speelt het onderwijsaanbod in op vragne uit het bedrijfsleven. Via de stage ontstaan bovendien al vroeg contacten tussen bedrijven en talentvolle jongeren. Het bedrijfsleven draagt bij aan de opleiding en vormgin van havisten en geeft hen de kans om in de praktijk mee te draaien, carriere mogelijkheden te ontdekken en te zien waar zij goed in zijn en in welke richting zij zich verder kunnen ontwikkelen. Het praktijkgerichte programma geeft leerlingen een concreet beeld van hun toekomst en ervaringen waar zij op kunnen reflecteren. Het geeft inzicht in eigen talenten, drives en grenzen en daarmee groeien zij toe naar een weloverwogen vervolgopleiding op het hbo.

Praktijkgerichte programma's

De ontwikkeling van de praktijkgerichte programma’s sluit aan bij een breder gedragen wens om havisten te motiveren door praktischer onderwijs aan te bieden. Door de betrokkenheid van externe opdrachtgevers en de ervaringen die leerlingen opdoen zijn de praktijkgerichte programma’s sterk loopbaanoriënterend. Ook oefenen leerlingen vaardigheden waarmee zij in hun vervolgopleiding te maken krijgen. Op deze manier worden ze beter voorbereid op hun vervolgstudie.

In het schooljaar 2023-2024 gaan 56 havo-scholen in een pilot aan de slag met de praktijkgerichte programma’s. De conceptexamenprogramma’s praktijkgerichte programma’s Maatschappij (pgp-M) en Technologie (pgp-T) worden beproefd. De pilotscholen bieden deze aan in de vorm van een klein programma en/of een groot programma. Het kleine programma omvat 120 studielasturen. Het grote programma is omvangrijker en gaat uit van 360 studielasturen. De vier programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met scholen en op verzoek van het ministerie van OCW.

Meer informatie over de conceptexamenprogramma’s
De ontwikkeling van de kleine programma’s (120 studielasturen) is een jaar eerder gestart dan de ontwikkeling van de grote programma’s (360 studielasturen). Alle programma’s worden met twee cohorten leerlingen beproefd in de praktijk. De kleine programma’s zijn gereed in mei 2025, de grote programma’s een jaar later, in mei 2026. Jaarlijks monitoren we de ervaringen van de scholen met de conceptexamenprogramma’s. Dat doen we om de programma’s bij te stellen.

Ben je op zoek naar voorbeelden en instrumenten?

Bekijk dan de handreiking SE praktijkgerichte programma’s havo.

Archief berichten havoP