26
mrt 2024

Terugblik op het havocongres 2024

Op een nieuwe locatie Van der Valk in Breukelen, goed bereikbaar met OV en auto, vond op 1 februari weer het jaarlijkse Havocongres plaats. Wiko Veenvliet en Raoul Majewski, beiden bestuurslid van het havoplatform, hadden de eer om alle aanwezige onderwijsliefhebbers als eerste toe te spreken. ‘Het belooft een boeiende en inspirerende dag te worden’. Raoul, zelf trots oud-havist en altijd in het onderwijs gebleven, vertelt hoe het havoplatform zich de afgelopen jaren hard heeft gemaakt voor het praktijkonderwijs op de havo. ‘Nu is het tijd voor een volgende ontwikkeling: het onderzoeken van de mogelijkheden voor een zesjarige havo.’ Wiko nodigt alle aanwezigen uit om Vriend van het Havoplatform te worden ofwel de schouders eronder te zetten en bestuurslid te worden.

Jannet Marechal, die zich namens ATOA en het havoplatform heeft beziggehouden met het samenstellen van het boeiende programma van deze editie, benoemt wat we allemaal zien in het onderwijs; de havist is een sociaal intelligente ontdekker en gaat wel naar school, maar het is moeilijk om hem of haar te motiveren en in contact te bleven. Het jaarthema van dit congres is ‘leer mij iets voor nu en later’.

Het uitgebreide programma gaf deelnemers de mogelijkheid om te leren over ‘gedragsverandering ten opzichte van verandering’ tijdens de keynote-presentatie van Bart van den Belt, hoe je kansenongelijkheid kunt verkleinen door het uitvoeren van lesobservaties, over de aanpak van diverse scholen bij het aanbieden van HavoP, de ‘best practices’ van het praktijkgerichte programma PGP bijvoorbeeld bij X11 in Utrecht. Het havocongres is ook de uitgelezen kans voor het havoplatform om in gesprek te gaan met onderwijsspecialisten over het vormgeven van een zesjarige havo-opleiding. Wat zijn de voors en tegens voor zes jaar havo? En zijn er andere manieren om de havisten een betere kans te bieden op succesvolle doorstroom naar het hoger onderwijs?

Save the date voor 2025

Volgend jaar heeft het Havocongres gegarandeerd weer een uitdagend en inspirerend programma vol workshops, lezingen, presentaties en opdrachten.
Reserveer alvast donderdag 6 februari 2025 (en vrijdag 27 februari 2025) in je agenda.

Heb je een ‘best practice’ op jouw havo-school?

Wil je jouw verhaal delen over de ontwikkeling van het praktijkgerichte programma? Heb je een ander idee voor de invulling van het programma van deze dag? De voorbereiding is van start en jouw inbreng is welkom. Stuur een mail naar info@havocongres.nl.