2
apr 2024

Havocongres 2024 keynote: ‘Fluitend veranderen’

Keynote-presentatie op het havocongres 2024
Spreker: Bart van den Belt

Voor de keynote-presentatie van het havocongres in februari 2024 is Bart van den Belt gevraagd. Bart is spreker, trainer en auteur en staat al bijna 20 jaar op het podium. Hij laat met humor, inspiratie en interactieve opdrachten aan de zaal zien dat gedragsverandering begint bij jezelf.

Om de motivatie bij de aanwezigen wat aan te wakkeren en om ervoor te zorgen dat alle docenten met een positieve mindset de workshops ingaan, vertelt Bart over het luchtiger maken van verandering: ‘Als je veranderen kunt zien vanuit een bepaalde mindset, dan is het makkelijker om je werkplezier vast te houden. Niet alleen in het begin van het schooljaar, maar ook naar het einde toe.’

Hoe ga je om met verandering?

Jouw werkplezier kun je vergroten door om te gaan met alles wat op je pad komt, zoals veranderingen in de klas, roosterwijzigingen, vernieuwingen in het onderwijs. betekent Gebeurtenis + Reactie = Resultaat is de succesvolle formule voor fluitend veranderingen aangaan. We moeten niet de omstandigheden veranderen, maar onszelf ten opzichte van de situatie.

‘Als docent wil je zinvol bezig zijn, je wilt leerlingen verder helpen in het leven. Je wilt het verschil maken. En soms is die passie voor onderwijs een beetje weg door de werkdruk en administratieve rompslomp. Je hebt teveel te doen in te weinig tijd. Dat zijn uitdagingen. Sommige mensen zijn continu in strijd met de veranderingen om hen heen, maar het is een keuze. Je kunt ervoor kiezen hoe jij daarop reageert en daarmee het resultaat veranderen’, inspireert Van den Belt ons.

Er zijn nog steeds docenten die op dezelfde manier lesgeven als 20 jaar geleden, terwijl er veel meer prikkels zijn. Als er dingen veranderen binnen het onderwijs kun je weerstand voelen en je afvragen waarom het ineens anders moet. Maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden die verandering met zich meebrengt? Als er verandering op je pad komt, kun je kiezen. Maar dat kan pas als je doorhebt dat je een keuze hebt.

Focus op succes

Hoe zorg je er dan voor dat je in een tijd van veranderingen in balans blijft en het enthousiasme behoud waarmee je ooit bent begonnen? Door het inzetten van keuzevrijheid, word je effectiever. Je hebt elkaar nodig om een omgeving te creëren om te leren. Ook als je als team wilt leren. Spreek woorden uit naar elkaar die opbouwend zijn en die hoop geven. De wereld is zoals je zelf van binnen bent. Als je anders naar de veranderingen leert kijken, ga je anders denken. En als je anders denkt, krijg je ook andere resultaten. ‘Dus stop met doen wat niet werkt en verander eens (een beetje).’