24
feb 2022

Havocongres 15 jaar later: ‘Tips van Oud-havisten’

Oud-havisten Jonah, Vera en Aron gaan in gesprek met Johan Keijzer (Netwerk Onderwijsadviseurs)

Herinneringen aan het havo

Zij kijken met plezier terug op hun tijd op de havo en erkennen het gegeven ‘relatie gaat boven alles’. De relatie van de docent met de leerling is het allerbelangrijkste, zij hadden daar behoefte aan en hebben ook aan die relaties de mooiste herinneringen. Niet alles was rozengeur tijdens hun havo-tijd. Het welbevinden is, naast die relatie met docenten, ook afhankelijk van relaties

met andere scholieren en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Toch was de middelbare school voor Vera en Jonah zo leuk dat zij er nu zelf als docent werkzaam zijn.

Waren zij klaar voor het hbo?

Nee! Zeker niet. Het was een grote stap van het voortgezet onderwijs naar het hbo. Dat komt vooral door de enorme vrijheid die je als hbo’er ineens hebt met betrekking tot studeren. Ook de andere vrijheden, zoals op jezelf wonen en meer dingen zelf bepalen, maken dat zij niet goed voorbereid waren. Het is veel in één keer.

Tips voor het havo-onderwijs

Van Keijzer krijgen zij de vraag wat voor tip zij hebben voor het havo-onderwijs. ‘De havist mag meer aandacht mag krijgen’ en ‘de havist mag trots zijn op zichzelf en zijn of haar niveau, want dat is niet niks. Dat vergeten we in vergelijking met de hele wereld nog weleens’.