Doorstroomcijfers havisten

Het hbo is niet de enige optie voor havisten om door te stromen. Steeds meer leerlingen op het havo maken de keuze om door te stromen naar mbo of vwo, maar ook een tussenjaar is een van de keuzeopties.
In deze grafiek is te zien hoe de uitstroom na een diploma havo eruitziet. Ook zonder diploma stromen havisten door naar een volgende stap in hun schoolloopbaan.

Variaties op doorstroom

Naar het vwo

Naar het mbo

Naar het hbo

Ondersteuning bij studiekeuze
De keuze voor een hbo-vervolgopleiding is voor leerlingen niet altijd makkelijk. Hoe kun je als decaan of mentor je leerlingen begeleiden tijdens het studiekeuzeproces? Voor decanen, mentoren en docenten die hun leerlingen (en ouders) op weg willen helpen bij de studiekeuze zijn er heel wat handige tools te vinden.

Voor scholen is het ook interessant om te weten hoe het gaat met oud-leerlingen. Redden zij het in het vervolgonderwijs of vallen zij uit? En in geval van het laatste: wat is daarvan de oorzaak? Door zicht te krijgen op de oorzaken van uitval of ‘switchen’ tussen studies, kun je de loopbaanbegeleiding zo aanpassen dat leerlingen meer succesvol doorstromen. Bekijk dan eens deze ‘wegwijzer doorstroomgegevens’.

Werken aan een inclusief studieklimaat

Studenten met verschillende ondersteuningsbehoeften, zoals functiebeperkingen, chronische ziekten, psychische klachten, zwangerschap, jong ouderschap, gendertransitie, of bijzondere familieomstandigheden kunnen obstakels ervaren tijdens hun studie. Financiële zorgen en het sociale klimaat kunnen ook invloed hebben op het welzijn van studenten. Elke student verdient de noodzakelijke ondersteuning en begeleiding om succesvol te kunnen studeren. ECIO ondersteunt bij leren zonder belemmering.